Ordförande i Bottenhavskretsen

Höga kusten eskader och säkerhet ombord under 2017

Förutom de traditionella aktiviteterna på våra uthamnar Kattskär och Lill-Lubban,som att samlas till midsommarfest, kräftskiva och surströmmingsfest, så ska vi i Bottenhavskretsen ta oss för lite nytt under 2017. I allafall prova på några nya aktiviteter som kan stimulera de medlemmar som finns och dessutom locka nya medlemmar till kretsen.

   En eskader till Höga kusten står högt på styrelsens prioritetslista. Många medlemmarhar uttryckt en önskan att att kunna slå följe med andra på vägen upp mot norr istället för att vända - “Det ser så himla långt ut upp mot Härnön när man kommer ut till Åstholmsudde!”

  En preliminär planering är att starta en eskader, upp till Mjältön eller Ulvöhamn, med samling på fredag kväll den 30 juni i Åkeröviken. På lördag morgon seglar vi tillsammans via Lustholmarna - Häggvik - Bönhamn/Norrfällsviken - Mjältön/Ulvöhamn. Avslutning, onsdag den 5 juli, med en gemensam middag på Ulvön. Vad tror ni - kan detta vara intressant? Styrelsen behöver redan under vintern få veta om det finns intresse för att kunna planera vidare. Max 10 båtar kan delta! För motor som segel!

   Förhoppningsvis så kan vi möta några av våra “kryssiskompisar” som har hemmahamn i Höga kusten från Härnösand, Kramfors, Docksta, Näske, Köpman-holmen till Örnsköldsvik. Det vore toppen att segla några dagar tillsammmans och som sagt avsluta med gemensam middag på Ulvön.

5002

   En säker segling kräver att man har koll på alla prylar på och i båten samt att allt fungerar som det ska. Självklart - säger nog de flesta men det finns saker som man inte riktigt känner till - som att uppblåsbara flytvästar kan ha dolda fel! Tror alla att västen med säkerhet kommer att blåsa upp sig när man faller överbord? Inte helt säkert!

   Kretsen kommer att bjuda in de medlemmarna som har flytvästar av märket Baltic för att kolla dessa. Anledningen till detta är att patronen som ska blåsa upp västen har visat sig kunna lossna från sitt fäste. För att åtgärda detta behövs att en specifik säkring monteras i de västar som saknar denna. Dessutom en allmän funktions- kontroll. Kontrollen kommer att göras i samband med andra aktiviteter. Reservdelar kommer att finnas på plats, men ni får själva bekosta dem! Det här är också något som våra medlemmar utanför Sundsvalls distriktet också bör kunna ta del av. Är det någon som har en ide´om när och var så är styrelsen tacksam om ni hör av er.

   Framåt vårkanten blir det brandövning, HLR-utbildning och man-överbord övningar strax söder om Alnöbron. På Fillan finns Räddningstjänsten och på Alvik finns Sjöräddningen. Vi ska samarbeta med dem!

   Styrelsen jobbar för att det ska finnas hjärtstartare på Kattskär, Lill-Lubban och med ombord på någon båt i eskadern upp mot Höga kusten.  Hoppas vi lyckas!

                     - Kryssarklubben Bottenhavskretsen -

5003

Nu finns en sluten grupp på Facebook för kretsen gå dit och anmäl dig så låter Pontus dig att komma in. Facebookgruppen ska vara en arena där man kan utbyta erfarenheter om platser, farleder och varför inte stämma träff med andra båtfarare. Etc

Styrelsen har listat ganska många idéer om vad som kan göras förutom redan nämnda. Som att ha en temakväll med matlagning ombord - Lättlagat för båtliv - utbildning runt elektroniska navigationsinstrument - Vad är min plotter kapabel till? - ett studiebesök ombord i ett av SCAs lastfartyg när det ligger några timmar i Tunadalshamnen - Därför ska man hålla undan när m/s Ortviken kommer vid Draghällan! M.m.

   Ett par föreläsningar ska vi också försöka åstadkomma som kan vara av upplevelse-karaktär eller med teknisk inriktning som winschar, segel, motor etc. Lite av varje alltså!

   Håll utkik på kretsens hemsida inom sxk.se eller på facebook om när och var aktiviteterna kommer att ske in på nyåret 2017.

Till sist får jag tacka för förtroendet från er medlemmar att ge mig uppdraget att vara ordförande för Bottenhavskretsen de kommande två åren! Tack!

5004

Frank Arnoldsson

Ordförande