Artikelarkiv

15 maj - 2018 | Årsbok 2018

"Skepparens handbok - sjömanskap 2.0" riktar sig till alla som är mycket på sjön. Om du är relativt ny som skeppare (eller besättning) kommer du förhoppningsvis ha stor nytta av denna bok - men även du som redan haft båt i 30-40 år kan nog hitta ett och annat matnyttigt!

Läs mer »

Sverige har, med några av världens största skärgårdar och med många sjöar och kanaler, utmärkta förutsättningar för ett rikt båtliv. En levande skärgård som genom allemansrätten och strandskyddet är öppen och tillgänglig för alla, ger utmärkta förutsättningar för ett rikt båtliv. Fritt handredskapsfiske längs våra kuster och i de stora sjöarna ger ytterligare värde för båtlivet.

Sverige har från Haparanda i norr till Svinesund i väster en kust på 2 700 km. Räknar man alla vikar, uddar och öar blir strandremsan 8 000 km. Det motsvarar en femtedels varv runt jorden.

Läs mer »
04 maj - 2018 | Båt- och gastbank

Tjänsten är kostnadsfri och för att kunna använda den ska du vara inloggad. Det ger dig som medlem fördelen att veta att den som hyr din båt är medlem eller att den båt och ägare du gastar på är med i Kryssarklubbens register.

Även om Kryssarklubben inte tar ansvar för annat än tjänsten så ger det större trygghet att veta att det är en klubbkamrat du möter.

Läs mer »

Årets tema är människor. Vi vill återigen att du delar med dig av dina bästa upplevelser fångade i ögonblicksbilder.

I år vill vi att du får med många människor - in action! Ta bilder som skildrar situationer till sjöss - ombord eller i hamn. Men också bilder från vardagen som Kryssarklubbare året runt: från kurser och föredrag, från arbetsdagar i uthamnen, vid kontroll av flytvästar eller andra aktiviteter. 

Läs mer »

På Kryss finns som digital e-tidning via vår app "På Kryss". Du kan läsa på mobiler och surfplattor (offline + online) och online på din PC eller Mac. För dig som är medlem är det gratis via en kampanjkod.
Du som brukar läsa På Kryss digitalt behöver uppdatera med den nya kampanjkoden. 
Det går även att köpa digital prenumeration via appen om du inte är medlem.

Läs mer »
16 apr - 2018 | Nyheter i butiken

Nya böcker i butiken; Mot en ny horisont, Båtköpet, Guide över gästhamnar längs södra Östersjökusten och Arktisk feber. Trevlig läsning!

Böckerna finns att köpa i vår butik här!

 

6022

Läs mer »
13 apr - 2018 | Nytt nummer av På Kryss

Ett nytt, lärorikt nummer av På Kryss är på väg till er medlemmar, prenumeranter och tidnings-
kiosker. Det här numret innehåller extra mycket om säkerhet.

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap. 
Läs mer om att bli medlem här.

 

Läs mer »
09 apr - 2018 | Kryssarklubbens svajbojar

Svenska Kryssarklubben (SXK) lägger ut svajbojar på lämpliga platser längs landets kuster samt i Mälaren och Vänern. Bojarna bekostas av SXK och sköts av kretsarna genom frivilliga insatser. 

 

Regler för att få nyttja bojarna:

• Båten ska vara registrerad i Kryssarklubbens båtregister.

• Båten ska vara försedd med innevarande års bojflagga.

• Ett tydligt namn ska finnas på båten.

Läs mer »

När våren kommer och det är dags att sjösätta båten är det mycket att kontrollera och tänka på. Bland annat kontrollera så att det inte är några trasiga eller skadade elledningar eller kabelskor, se till att batterier är fulladdade och att destillerat vatten är fyllt i batterier, töm ut ev vinterkonserveringsglykor, kontrollera offeranod på drev, propelleraxel, sätt in impellern, kontrollera att alla lampor och lanternor fungerar m.m.
Med smarta checklistor underlättar du arbetet och inget glöms bort! 

Läs mer »
27 mar - 2018 | Glad påsk!

Kansliernas öppettider under påskhelgen:

Riksföreningens kansli, Nacka Strand
Skärtorsdag 29/3: Öppet klockan 09.00-13.00.
Långfredag 30/3 - Annandag påsk 2/4: Stängt.
Tisdag 3/4: Öppet klockan 09.00-16.30.

Stockholmskretsens kansli, Nacka Strand
Onsdag 28/3: Öppet klockan 09.00-16.30.
Skärtorsdag 29/3 - Annandag påsk 2/4: Stängt.
Tisdag 3/4: Öppet klockan 09.00-16.30.

Läs mer »